De haven van Spakenburg is een museumhaven

haven van SpakenburgRond de schitterend gerestaureerde scheepshelling van Nieuwboer liggen meer dan 35 traditionele botters en andere vissersschepen. Nergens vindt men zoveel botters bijeen, het is of u terug bent in de tijd.

De scheepswerf is heden ten dage weer volop in bedrijf om alle schepen in optima forma te houden. Op deze werf zijn tegenwoordig meerdere jonge mensen vol enthousiasme aan het werk om alle oude werkwijzen van hersteltechnieken onder de knie te krijgen om zo èn de schepen èn de kennis te behouden voor volgende generaties. U kunt op deze werf uiteraard een kijkje nemen en wat u wilt weten vragen aan de kenners ter plekke.
Elke 1e zaterdag van september is er trouwens een speciale visserijdag georganiseerd, waarop alles wat met de visserij en de oude vissersschepen e.d. te maken heeft, nog eens uitgebreid gedemonstreerd en / of nagespeeld wordt.

Eenmaal in deze sfeervolle omgeving vol historische ijkpunten – met zelfs de rustieke uitstraling van weleer – kunt u mijmeren onder het genot van koffie met een Spakenburgse lekkernij, zoals ‘plak’, ‘hart’, of een ander vurrukkuluk vers stuk gebak in één van de vele gelegenheden gesitueerd rond het gezellige plein, met uitzicht op genoemde authentieke vissershaven.

Aan dit plein liggen de oude vissershuisjes met daarin sfeervolle, knusse winkeltjes met de artikelen van tegenwoordig te kust en te keur.
Elke zaterdag (maar ook op 6 speciale woensdagen in juli en augustus) treft u hier de ruim opgezette weekmarkt aan met zeer gevarieerde waren: van heerlijke verse vis tot fleurige bloemen, van de modernste kleding tot de overheerlijke Spakenburgse lekkernijen als hart, plak en bv. de overbekende ‘natte cake’.

museum van SpakenburgVlak naast dit plein ligt aan de oude haven tegenover de scheepshelling het prachtige museum ‘

‘t Vurhuusgeheten.
In dit museum loopt u als het ware door een klein buurtje in het dorp. Het overdekte straatje geeft toegang tot de woningen van de verschillende bevolkingsgroepen van toen.
U ziet de origineel ingerichte kamer van een Spakenburger visser – compleet met bedstedewand en tegelschouw.
U komt langs een woning van een vissersknecht met kook – en wasgelegenheid. Hoe de plaatselijke middenstand woonde en werkte, wordt ook duidelijk
gemaakt aan de hand van een origineel kruideniers – en klederdrachtstoffenwinkeltje met bijbehorend woonhuis.
Door een kijkje te nemen in de schitterend ingerichte kamers krijgt u als bezoeker een heel goed beeld van het dagelijkse leven in het vissersdorp van toen.
Maar het vissersdorp Spakenburg biedt meerdere schatkamers vol historie.
Naast bovengenoemd beeldschoon museum is er ook nog een klederdrachtmuseum, gesitueerd achter de Noorderkerk: ook hier krijgt u in vogelvlucht een sfeervol beeld van vroeger tijd. De ontwikkeling van de oeroude klederdrachten is hier specifiek neergezet: op prachtig aangeklede poppen kunt u de verschillende drachten voor verschillende gelegenheden aanschouwen: bv. trouwkleding, rouwkleding, om er maar enkele te noemen.

visafslag van SpakenburgDan is er nog het derde museum: het speciale gebouw van de visafslag. Hier kunt u nog een echte visveiling meemaken en er zelfs ook aan meedoen!

De gemeente Bunschoten-Spakenburg steunt de zo geheten “Bruine vloot” door via subsidie de liggelden laag te houden. Door het verhuur van deze prachtige schepen is het voor de eigenaren mogelijk deze kostbare schepen te onderhouden en indien noodzakelijk te restaureren.

Wilt u zien en beleven hoe het er in deze haven vroeger toeging, bezoek dan de Visserijdag: elke 1e zaterdag in september of kijk opwww.visserijdag.net , waar u via een tiental filmpjes de haven rondom kunt bekijken.

Wilt u meer of misschien wel alles weten over de historie van Bunschoten-Spakenburg bezoek dan de site van www.bunscote.nl